on som

   
Folgueroles
lineas

El poble de Folgueroles es troba a la plana de Vic, i forma part de l’espai natural de les Guilleries – Savassona.
Si tirem pel costat de llevant, ens endinsem cap als boscos de roures i d’alzines que l’ envolten. Mentre que cap a ponent, els camps de conreu de blat i d’ ordi ens guien fins a Vic, sense més desnivell que algun turonet de pedra blava ja erosionat i solitari.
Les primeres restes que es troben al poble daten de 4.000anys
d’ antiguitat, són al dolmen de ST. Jordi de Puigseslloses, i ves per on que d’aquí va sortir el meu nom .
Antigament el poble no passava dels 400 habitants, els quals es dedicaven principalment a la pagesia o a l’ofici de picapedrer, ja que és un indret d’on s’ extreia una pedra de gran qualitat i fortalesa.
Actualment hi viuen uns 2000 habitants, la majoria dels quals, treballen fora.
Però, l’atractiu principal és sens dubte, el seu fill il·lustre el Poeta Jacint Verdaguer, ja que són molts els visitants de la seva casa museu que passejant pels seus carrers i rodalies, senten l’ emoció, que els hi evoquen els indrets on va inspirar-se la més gran figura de les lletres catalanes.
Cada any dins els actes de la Festa Major de Folgueroles, es celebra un concurs de coques farcides, on hi participa gent de tota la comarca

Mª Carme Torrents (Directora de la casa museu Verdaguer )

Llescar el pa

L’estrofa del poema «L'hostal millor» que podem llegir a continuació fou escrit per Jacint Verdaguer, l’estiu de 1897, mentre era víctima de la persecució eclesiàstica i l’havien privat de dir missa. L’hostal de la Providència a que es refereix es segurament el santuari de la Gleva on va estar reclòs durant dos anys.
En aquests versos s’hi endevina un amor a la terra, una profunda admiració per les generacions que l’han precedit, pels seus sentiments i la seva religió apresa d'una manera tan senzilla com el gest de llescar el pa.

M'estic a l'hostal
de la Providència,
servit com un rei
per ma d'una reina.
Ella em dóna el vi
de la vinya seva:
ella em dóna el pa
me'l dóna i me'l llesca.

Jacint Verdaguer
www.verdaguer.cat


Carrer AtlÓntida, 8
08519 Folgueroles (Barcelona)
Tel. 93 888 72 25
mail. info@cocadelmossen.cat
Mestre artesÓ forner i assessor en pans gastron˛mics.
1r premi al pa de millor gust de Catalunya.