histÒria

  Breu història de l'orígen del pa
Breu histÚria   Segar   La pasta mare
lineas

Quan en la prehistòria, l'home va aprendre a moldre els grans de cereals, aixafant-los entre dues pedres, va arribar un dia en que per curiositat o bé per casualitat la farina es va mullar. Llavors va comprovar, que barrejada amb aigua, la farina que havia molt, es convertia en una pasta.
Més tard pel mateix procés també es va donar compte, que si dita massa es tornava a assecar, ja fos perquè se l'havia oblidat en ple sol, o l’havien descuidat massa a prop del foc, aquella massa era molt més digerible i fins i tot era més agradable que quan la menjaven en seca i en pols .
De totes maneres sembla que els primers que varen elaborar pa de manera regular i conscient, varen ser els Egipcis uns 2700 anys abans de Crist. En part fou possible gràcies als avenços tècnics dels que ja gaudia la seva civilització, i també a les favorables condicions climatològiques que per al cultiu del blat oferia la vall del Nil.
El primer pa que menjaven era pa àzim, és a dir sense fermentar, i van haver d'esperar encara uns 700 anys més per trobar la formula màgica, encara que segurament es degués a l’atzar o també per descuit, alguna massa va quedar perduda d’un dia per l'altre en algun recipient i fermentés de manera espontània. El cas és que en comptes de llençar-la ja que l'aspecte i l’olor així ho aconsellaven, la varen aprofitar i la posaren al forn. La sorpresa va ser gran quan el pa resultant va ser més lleuger, més bo i de mes bon digerir que el pa sense fermentar. És a partir d’ aquí on el pa pren vida pròpia i comença a sorgir un nou art, per a dominar-l’ho.

Carrer Atlŗntida, 8
08519 Folgueroles (Barcelona)
Tel. 93 888 72 25
mail. info@cocadelmossen.cat
Mestre artesŗ forner i assessor en pans gastronÚmics.
1r premi al pa de millor gust de Catalunya.