histÒria

  Breu història de l'orìgen del pa
Breu hist˛ria   Segar   La pasta mare
lineas

Abans, almenys a la comarca d’Osona, es plantaven principalment, tres varietats de blat. Eren la xeixa, el forment, i el mestall. També, es plantava una mica de sègol, i es feia el pa barrejant aquests quatre cereals, es treballava així, per tal d’assegurar un resultat i prevenir una possible mala anyada ja que en cas de que una planta o llavos de les quatre, resultés danyada per alguna plaga, o algun fong, les altres varietats no quedaven contaminades, igualment en cas d’un any massa fred el sègol resistia millor que el blat, i en cas de sequera era el blat el que millor ho suportava .
D’aquesta manera els pagesos d’abans no posaven com se sol dir, tots els ous al mateix cistell, l’important era salvar el graner .
En aquell temps, ja es podia donar per bona una collita, quan una quartera de terra, donava uns mil cinc-cents quilos de gra. Tingueu en compte que actualment es triplica aquest rendiment és dir que ara sembrant llavors del tipus “bon-pain “ o “Saisson” es cullen uns quatre mil quilos de gra per quartera.
Antigament el blat arribava al molí empolsinat, barrejat amb palla , gallarets, i d’altres herbes, que l’ hi transmetien els seus gustos i els seus olors a la farina i finalment tota aquesta barreaja d’ olors es transmetia al pa.

Carrer AtlÓntida, 8
08519 Folgueroles (Barcelona)
Tel. 93 888 72 25
mail. info@cocadelmossen.cat
Mestre artesÓ forner i assessor en pans gastron˛mics.
1r premi al pa de millor gust de Catalunya.